wat is orthomoleculaire therapie?

En wat kan het voor jou betekenen?

Orthomoleculaire therapie is niet voor iedereen een bekend begrip. In deze blog leg ik je uit wat het is, hoe ik dit vormgeef en toepas in mijn praktijk en wat het eventueel voor jou kan betekenen. 


Laten we beginnen bij het begin.

Orthomoleculaire therapie.. De term werd voor het eerst gebruikt in 1968 en het is een afgeleide van het woord ‘orthos’,  wat onder andere ‘gezond’ betekent. Voeg dat samen met ‘moleculair’ wat met betrekking tot de moleculen (in het lichaam) betekent en je begint langzaam te begrijpen waar ik heen wil: een lichaam dat tot op molecuulniveau gezond is. 


In de orthomoleculaire geneeskunde is het uitgangspunt dat een aandoening eerder zal genezen wanneer de juiste hoeveelheden en verhoudingen van vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn. Daarnaast is het van belang om naar de oorzaak te kijken en aanspraak te doen op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. 


Als orthomoleculair therapeut heb ik een holistische aanpak: ik kijk altijd naar jouw totaalplaatje. Daarom is een uitgebreide intake van groot belang en altijd de eerste stap als jij je bij mij aanmeldt. Zo kunnen we uitzoeken waar jij eventueel uit balans bent geraakt en hoe we processen in jouw lichaam weer in balans kunnen krijgen. Lichaam en geest zijn daarbij niet los te zien. Misschien heb je wel eens gehoord dat de gezondheid van jouw darmflora, effect heeft op jouw mentale gesteldheid. Dat is bijvoorbeeld een van de belangrijkste inzichten die mij in mijn eigen ontdekkingsreis naar oorzaak van mijn klachten heeft geholpen. 

Gezond voeding als basis

Gezonde voeding is altijd de eerste stap. De voedingsindustrie is de afgelopen eeuwen enorm snel ontwikkeld en dat heeft ervoor gezorgd dat we niet altijd meer eten waar ons lijf behoefte aan heeft. Ons lichaam heeft namelijk nauwelijks de tijd gehad om zich aan te passen op de ontwikkelingen van voeding. Dat betekent dat wij genetisch gezien nog hetzelfde functioneren als in tijden van de oermens. En de oermens at geen patat, brood, koekjes, gebak en chocola. Het dieet van een oermens bestond voornamelijk uit groenten, fruit, zaden, pitten, noten en zo nu en dan vlees van grasetende dieren. 

Nu wil ik helemaal niet zeggen dat wij structureel terug moeten naar het dieet van de oermens, want de ontwikkelingen in de voedingsindustrie hebben ons ook zeker positieve dingen opgeleverd, maar we mogen wel weer iets meer back-to-basics gaan.
Mijn consult met jou bestaat dan ook deels uit een praktische vertaalslag van hoe we de kennis van (over)leven van onze voorouders kunnen inzetten in onze moderne, snelle, hypermaatschappij.


Een voorbeeld daarvan is dat we tegenwoordig heel veel ultrabewerkt voedsel eten, dat veel suiker, zout en vet bevat en over veel minder voedingswaarde beschikt. Ons lichaam moet hard werken om dit te verwerken en om bijvoorbeeld de gifstoffen die erin zitten af te voeren. Daarnaast krijg je dus minder vitaminen en mineralen binnen, waardoor er makkelijk tekorten ontstaan. En tot slot krijg je ook sneller weer honger, omdat je bloedsuikerspiegel uit balans raakt en je eerder weer zin krijgt in zo’n maaltijd met suiker, vet en zout. 


Een ander belangrijk voorbeeld is de uitputting van onze landbouwgrond. Zowel nationaal als internationaal worden landbouwgronden uitgeput door (over)consumptie in onze snelle maatschappij. Daarnaast worden tekorten in de bodem van nature aangevuld door de natuurlijke stroom van bijvoorbeeld water uit de zee en rivieren. Echter wordt dat steeds meer beperkt door de komst van bijvoorbeeld dijken. Voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen zoals koper, zink en seleen, verdwijnen dus uit onze bodem. En die bodem is de voeding van onze voeding! Dus ook als je gezond eet en aan voldoende groenten en fruit komt per dag, kan het zijn dat er vitaminen en mineralen tekorten ontstaan in jouw lichaam. 


Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen of een overschot aan bepaalde voedingsstoffen, kan voor veel vervelende klachten zorgen. Vaak spelen deze klachten al langer en lopen ze steeds meer op, waardoor ze soms ongemerkt van kwaad tot erger gaan.. Van hier en daar een pukkeltje, naar eczeem  of acné. Door de bomen zie je het bos niet meer en weet je niet meer wat er ten grondslag ligt aan jouw klachten en vaak word je in de reguliere zorg naar huis gestuurd met symptoombestrijding, waarna jouw klachten tijdelijk verdwijnen en dan net zo hard weer terug komen. 


Mijn orthomoleculaire voedingsadviezen zijn overigens niet bedoeld om af te vallen, maar bij overgewicht zie je wel degelijk dat een gezond eetpatroon dat past bij de behoeften van jouw lichaam, helpt bij het bereiken van een gezond gewicht. Ook het herstellen van een hormonale disbalans, kan bijdragen aan vetverlies. 

Selfcare & zelfliefde

Naast voeding is er nog veel meer van invloed op een gezond lichaam. Stress, beweging, ontspanning en slaap zijn veel besproken onderwerpen in onze huidige hypermaatschappij. Alles moet snel gaan, je moet overal bereikbaar zijn en we hebben veel verschillende rollen te vervullen (de beste moeder, een lieve vrouw, een zorgzame vriendin, een energieke werknemer etc) en dat gaat vaak ook eerst ongemerkt, maar later steeds meer opmerkbaar, ten koste van onze mentale en fysieke gezondheid. Vroeger betekende het activeren van je stresshormonen dat je oog in oog stond met een roofdier. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo, maar juist door de vele, soms onopvallende stressoren, maakt ons lichaam veel vaker stresshormonen aan. Of we blijven langer in een stressreactie hangen, omdat je van de ene in de andere situatie valt (je baby huilt -> Stress! Ondertussen zie je dat je baas belt -> stress! En ohja, dan zie je ook meteen die 33 onbeantwoorde appjes -> stress!).

En ontstressen.. Daar doen we nauwelijks meer aan, omdat ons drukke leven veel van ons vraagt en rustmomenten er bijna niet meer bij zijn. We lunchen achter onze laptop en rijden door het drukke verkeer zo snel mogelijk naar huis. En in plaats van een ontspannen avondje   doen we ’s avonds een intensieve high-intensitiy-training, of scroll je oneindig door Instagram, waarbij je lichaam en geest wederom stress ervaart of overbelast wordt met prikkels. 


In mijn praktijk help ik jou naar een gezonde leefstijl die past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat doe ik door jou informatie aan te reiken, zodat je begrijpt wat er gebeurt in jouw lichaam en jij zelf bewuste keuzes leert maken. Je zal merken dat klachten als vermoeidheid, huidproblemen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, futloosheid of angst verminderen en uiteindelijk weg blijven. Je leert luisteren naar het fluisteren van jouw lijf, zodat ze niet meer hoeft te schreeuwen en daarmee heb jij een duurzame oplossing in handen. Zo ga jij van gezond moeten, naar gezond willen en dat is de perfecte motivatie om het vol te houden. Een leefstijl voor het leven dus! 


Spreek ik jou binnenkort?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik als orthomoleculair therapeut voor jou kan betekenen? Of heb je vragen voor mij? De thee staat voor je klaar!


Neem vrijblijvend contact met me op door me te mailen of door het contactformulier in te vullen en dan spreek ik je snel.


Ik beantwoord mijn mail binnen 3 á 4 werkdagen.

NEEM CONTAC OP